
Bazyliowy krem z cukinii i groszku
4 porcje:
2 małe cukinie (ok. 500 g)
1,5 szklanki zielonego groszku, może być mrożony (ok. 250 g)
5 garści listków bazylii (ok. 20 g)
1/2 cytryny
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (ok. 20 g)
sól i pieprz do smaku
feta opcjonalnie
Oliwę podgrzewamy w garnku. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę smażymy, uważając, aby się nie zarumienił. Cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i chwilę również smażymy. Dolewamy ok. 600 wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, ok. 5 minut. Cukinia powinna szybko zmięknąć, ale nie straci koloru. Dodajemy groszek i bazylię, mieszamy, gotujemy krótko, ok. 3 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy na krem.
Można podawać z pokruszonym serem feta.
One thought on “Bazyliowy krem z cukinii i groszku”
Zielone kremy jak dla mnie najlepsze. Akurat mam składniki w domu