Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Bez glutenu

Bez glutenu

19 lutego, 2016

Osoby chore na celiakię zapewne od dawna są świadome tego, co powoduje w ich organizmie gluten i jakich potraw unikać.  Są także osoby, u których występuje niepożądana reakcja na gluten. O tym, co może powodować taką reakcję pisałam już wcześniej. Zauważyłam jednak osoby, którzy nie jedzą glutenu… bo tuczy ;) W sumie to nie jedzą pszenicy, bo tuczy. Zachwalają za to orkisz, jako bardzo zdrowe zboże, co jest akurat prawdą. Czym się różni tucząca, niezdrowa pszenica od tak zdrowego orkiszu? Zawartością glutenu. Nie gluten jest straszny, ale „białe” mąki, niepełnoziarniste.
Obiecałam jednej osobie, że upiekę jej chleb bezglutenowy, który w przeciwieństwie do kupnych będzie miał smak. I ma. I to jaki! Do tego popełniłam jeszcze bułeczki owsiane. Niestety owies u nas jest strasznie zanieczyszczony glutenem :(

Chleb gryczany:
250 g mąki gryczanej
130 g mąki kukurydzianej
500 ml wody
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżeczka soli
6 łyżek nasion/pestek (siemię, dynia, słonecznik, czarnuszka – co, kto lubi)

Mieszamy ze sobą suche składniki, a następnie dokładamy mokre. Całość mieszamy na jednolitą masę i wylewamy do formy. Możemy posypać nasionami lub pestkami. Pieczemy w 200 st. C przez 25 minut.

Bułeczki owsiane:
170 g mąki owsianej
85 g mąki kukurydzianej
200 ml mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kminku/kuminu

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy elastyczną masę. Jeśli trzeba dolewamy trochę wody lub dosypujemy mąki. Formujemy bułeczki i zostawiamy na blasze, w ciepłym miejscu, pod przykryciem, żeby ciasto wyrosło. Po 30 minutach pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Chleby, O jedzeniu, Pieczywo, Przepisy
bez glutenu, bułki, chleb, pieczone, pieczywo

Post navigation

NEXT
Jaglane kulki kokosowe
PREVIOUS
Bułeczki szpinakowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.