
Bezglutenowe babeczki z porzeczkami
Sezon na porzeczki w pełni. Porzeczki to nie tylko soki i drzemy. To babeczki, lody i jogurty.
Lody wykonałam ze 100 ml soku z porzeczek (wyciśniętych w wyciskarce do owoców, ale mogą być też zblendowane porzeczki) i 200 ml jogurtu naturalnego. Słodyczy nadał erytrol. Lody wykonałam w maszynie do lodów, ale można zmrozić porzeczki i jogurt i wtedy zmiksować. Jogurt wystarczy włożyć do lodówki na 2 godziny.
Jogurt to nic innego, jak zmiksowane porzeczki z jogurtem greckim. Trochę płatków żytnich dla urozmaicenia :)
A babeczki…

Bezglutenowe babeczki z porzeczkami
Ingredients
- 125 g mąka ryżowa
- 125 g mąka kukurydziana
- 250 g mąka owsiana
- 100 g erytrol lub inne słodziwo
- 4 łyżeczki proszek do pieczenia
- 350 g jogurt naturalny
- 2 szt jajko
- 5 łyżek olej kokosowy
- 300 g porzeczki
Instructions
- Mieszamy suche składniki i dodajemy kolejno mokre. Na końcu dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy po łyżce do papilotek na muffinki. Pieczemy ok. 30 minut w 170 st. C.