
Bezglutenowy placek ze śliwkami
Planowałam zwykły placek z porzeczkami. Ale śliwki kusiły tak bardzo… Potem postanowiłam sprawdzić, jak się placek będzie miał bez glutenu. Ma się bardzo smacznie, choć nie wyrósł tak bardzo, jak z mąki orkiszowej. W smaku niczego mu nie brakuje, w konsystencji, być może, puszystości. Bardziej przypomina półkruche ciasto, niż zwykły placek.

Bezglutenowy placek ze śliwkami
Ingredients
- 100 g mąka kokosowa
- 200 g mąka ryżowa
- 150 g mąka kukurydziana
- 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
- 100 g erytrol lub inne słodziwo
- 250 g mascarpone
- 100 ml mleko
- 50 g olej kokosowy
- 10 sztuk śliwki
- mielone migdały i cukier wanilinowy do posypania
Instructions
- Łączymy ze sobą suche składniki, a następnie dodajemy mokre. Wyrabiamy zwarte ciasto. Ciastem wykładamy formę do pieczenia ok. 25x25 cm. Ciasto nie urośnie tylko trochę.
- Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki. Wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 st. C.