Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Bułeczki poznańskie na podmłodzie

Bułeczki poznańskie na podmłodzie

21 marca, 2021

Dzień przed wypiekiem bułek wymieszaj: 
200 g mąki pszennej
200 g wody
2 g drożdży świeżych
Mieszaninę zostaw pod przykryciem na 12-15 godzin.

Po tym czasie do podmłody dodaj:
400 g mąki pszennej 
200 g wody 
10 g drożdży świeżych
1 łyżkę soli 

Wyrób ciasto. Mikserem ok. 5 minut, ręcznie trochę dłużej. Gdy siatka glutenu się uaktywni, ciasto będzie elastyczne. Odstaw na ok. 2,5-3 godziny do wyrośnięcia, przykryj aby ciasto nie wyschło. Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części i uformuj okrągłe bułeczki. Przełóż na blachę do pieczenia. Używając tępej części noża lub raczki drewnianej łyżki zrób przedziałek na każdej bułce i zostaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. 
Piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Możesz wylać filiżankę wody na dolną blachę, aby zaparować piekarnik. Bułki będą bardziej chrupiące.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bułki, Kolacja, Pieczywo, Przepisy, Śniadaniownia, Wegetariańskie
bułeczki, bułki, bułki poznańskie, domowa piekarnia, drożdżowe, kolacja, na drożdżach, pieczone, pieczywo, podmłoda, pszenne, śniadanie

Post navigation

NEXT
Sałatka z tuńczykiem
PREVIOUS
Pasta jajeczna z awokado

4 thoughts on “Bułeczki poznańskie na podmłodzie”

  1. Agnieszka pisze:
    29 marca, 2021 o 11:08 am

    Bułeczki prezentują się naprawdę pysznie. Kiedyś takie piekłam, są rewelacyjne. :)

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      14 kwietnia, 2021 o 12:13 pm

      Nie zaprzeczę :) są pyszniutkie

      Odpowiedz
  2. Joanna pisze:
    8 kwietnia, 2021 o 2:19 pm

    Już dawno nie piekłam bułek, a takie bardzo chętnie wypróbuję. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      14 kwietnia, 2021 o 12:13 pm

      Proszę, polecam się :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.