
Bułeczki poznańskie na podmłodzie
Dzień przed wypiekiem bułek wymieszaj:
200 g mąki pszennej
200 g wody
2 g drożdży świeżych
Mieszaninę zostaw pod przykryciem na 12-15 godzin.
Po tym czasie do podmłody dodaj:
400 g mąki pszennej
200 g wody
10 g drożdży świeżych
1 łyżkę soli
Wyrób ciasto. Mikserem ok. 5 minut, ręcznie trochę dłużej. Gdy siatka glutenu się uaktywni, ciasto będzie elastyczne. Odstaw na ok. 2,5-3 godziny do wyrośnięcia, przykryj aby ciasto nie wyschło. Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części i uformuj okrągłe bułeczki. Przełóż na blachę do pieczenia. Używając tępej części noża lub raczki drewnianej łyżki zrób przedziałek na każdej bułce i zostaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Możesz wylać filiżankę wody na dolną blachę, aby zaparować piekarnik. Bułki będą bardziej chrupiące.
4 thoughts on “Bułeczki poznańskie na podmłodzie”
Bułeczki prezentują się naprawdę pysznie. Kiedyś takie piekłam, są rewelacyjne. :)
Nie zaprzeczę :) są pyszniutkie
Już dawno nie piekłam bułek, a takie bardzo chętnie wypróbuję. Dziękuję za przepis!
Proszę, polecam się :)