Bułeczki proteinowe
Bez glutenu, za to z białkiem. Idealna przekąska po treningu, albo bez żadnej okazji. Przygotowanie babeczek zajmuje chwilę i trochę dłuższą oczekiwania, aż się upieką :)
Jedna babeczka ma niespełna 115 kcal, ok. 11 g białka, 13 g węglowodanów i ok. 2 g tłuszczu.
Zamiast odżywki białkowej możecie dosypać innej mąki, jednak wtedy zawartość białka będzie mniejsza, na korzyć węglowodanów. Ja użyłam odżywki o smaku waniliowym i nie dosładzałam. Sprawdźcie ciasto przed pieczeniem, ponieważ słodycz zależy od smaku odżywki.
Składniki na 10 porcji:
400 g jogurt naturalny typu skyr
1 szt jajko
60 g płatki owsiane 6 łyżek płaskich
45 g mąka kukurydziana 3 łyżki lekko czubate
30 g mąka ziemniaczana 2 łyżki lekko czubate
45 g białko o smaku waniliowym lub innym, dowolnym
Jogurt mieszamy z jajkiem. Mąki mieszamy ze sobą oraz odżywką białkową i płatkami. Suche składniki łączymy z mokrymi. Masę przekładamy do kokilek i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.