
Bułeczki waniliowe
400 g mąki pszennej lub orkiszowej
2 jajka
180 g mleka
65 g masła w temperaturze pokojowej
40 g ksylitolu
20 g drożdży świeżych lub 6 g instant
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
1 szczypta soli
sezam do posypania
Mleko podgrzewamy, tak, aby było letnie. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło. Dodajemy ksylitol, ekstrakt waniliowy, sól oraz jedno jajko. Mieszamy dokładnie. Do masy dodajemy mąkę i rozczyn drożdży. Wyrabiamy ciasto. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 12 części. Każdą część ponownie wyrabiamy krótko, następnie rolujemy wałeczek i zwijamy go w ślimaczka lub ósemkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby ciasto ponownie wyrosło.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Bułeczki pieczemy ok. 15 minut.
Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i ok. 3 łyżki mąki, podgrzewamy 5 minut w 40 st. C, obroty 1. Zostawiamy na ok. 15 minut.
Dodajemy mąkę, masło, 1 jajko, ekstrakt waniliowy i ksylitol, wyrabiamy 2 min, tryb wyrabiania ciasta.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką, aby nie wyschło i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 12 części. Każdą część ponownie wyrabiamy krótko, następnie rolujemy wałeczek i zwijamy go w ślimaczka lub ósemkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby ciasto ponownie wyrosło.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Bułeczki pieczemy ok. 15 minut.
1 bułeczka ma ok. 180 kcal,
B/T/W – 5/6/26