
Bułki belgijskie orkiszowe
400 g mąki orkiszowej typ 700
15 g świeżych drożdży (lub 7g instant)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
120 ml ciepłego mleka
175 ml ciepłej wody
Drożdże wraz z miodem rozpuszczamy w ciepłym mleku.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Na środku robimy wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone drożdże, zasypujemy niewielką ilością mąki. Odstawiamy na ok. 20 minut.
Po tym czasie dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie, zagniatamy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy delikatnie i ostawiamy jeszcze na 5 minut. Następnie dzielimy na 8-10 części, z których formujemy lekko owalne bułeczki. Odstawiamy na kolejne 30 minut. W wyrośniętych bułeczkach robimy głęboki rowek i odstawiamy na kolejne 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C.
Bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut. Można zwiększyć wilgotność pieczenia wkładając do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą.
One thought on “Bułki belgijskie orkiszowe”
Orkiszowe uwielbiam i chętnie wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam