
Bułki orkiszowe
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
400 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka soli
40 g oleju
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
szklanka ciepłej wody
1-2 łyżki siemienia lnianego
1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułek
siemię lniane, do posypania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy mąki, siemię, sól i olej. Mieszamy dokładnie, wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aby nie wyschło. Zostawiamy na ok. godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części. Odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 15-20 minut, aby jeszcze podrosły.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Pieczemy przez ok. 30 minut.