Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

7 września, 2019

Mąka orkiszowa towarzyszy mi w kuchni od kilku lat. Pojawiła się, gdy modne stało się unikanie mąki pszennej. Oczywiście okrisz to nic innego, jak pszenica, jednak jej smak i możliwość jej wykorzystania w kuchni przypadły mi do gustu najbardziej.
Mąka żytnia jest zbyt ciężka i ma za mało glutenu, by móc ją wykorzystać do każdego wypieku. Moja dietetyczna dusza natomiast krzyczy na widok jasnej mąki pszennej (na pełnoziarnistą tylko wzdycha). Ponieważ nie musimy unikać glutenu, mąka orkiszowa została okrzyknięta numerem jeden i to ona właśnie dominuje w moich wypiekach. Nic więc dziwnego, że pierwsze bułki, jakie zrobiłam razem z Ernestem (Ernest to Theromix, mam tendencję do personifikacji urządzeń kuchennych) są właśnie bułki orkiszowe. Poniżej podaję przepis tradycyjny, a na Thermomix znajdziecie na dole wpisu.

8-10 bułek
40 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 8 g drożdży instant
250 g letniej wody 
500 g mąki orkiszowej
2 łyżki, ok. 20 g oleju 
1 łyżeczka soli 
…
1 jajko lub 100 ml mleka, do posmarowania bułek
2 łyżki sezamu do posypania bułek

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2-3 łyżki mąki i pozostawiamy, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie mieszamy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn i olej. Wyrabiamy ciasto rękoma lub wykorzystując mikser z końcówką haka. Wyrobione ciasto pozostawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 8-10 części, z których formujemy bułki. Bułki układamy na blasze i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 15 min.
Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 15-20 min.

Thermomix

Do naczynia miksującego dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i wodę.
Podgrzewamy przez 2 minuty w 37°C, obr. 1.
Dodajemy pozostałą część mąki, olej, sól, wyrabiamy (ciasto) przez 1,5 minuty.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w naczyniu, przykryte bawełnianą ściereczką, na ok. 20-30 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 8-10 części, z których formujemy bułki. Bułki układamy na blasze i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 15 min.
Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 15-20 min.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy
orkisz, pieczone, pieczywo, thermomix

Post navigation

NEXT
Babeczki z białą czekoladą i śliwkami
PREVIOUS
Puszyste placki matcha z sosem jeżynowym

One thought on “Bułki orkiszowe”

  1. Pingback: Bułki orkiszowe | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.