
Bułki orkiszowe
Mąka orkiszowa towarzyszy mi w kuchni od kilku lat. Pojawiła się, gdy modne stało się unikanie mąki pszennej. Oczywiście okrisz to nic innego, jak pszenica, jednak jej smak i możliwość jej wykorzystania w kuchni przypadły mi do gustu najbardziej.
Mąka żytnia jest zbyt ciężka i ma za mało glutenu, by móc ją wykorzystać do każdego wypieku. Moja dietetyczna dusza natomiast krzyczy na widok jasnej mąki pszennej (na pełnoziarnistą tylko wzdycha). Ponieważ nie musimy unikać glutenu, mąka orkiszowa została okrzyknięta numerem jeden i to ona właśnie dominuje w moich wypiekach. Nic więc dziwnego, że pierwsze bułki, jakie zrobiłam razem z Ernestem (Ernest to Theromix, mam tendencję do personifikacji urządzeń kuchennych) są właśnie bułki orkiszowe. Poniżej podaję przepis tradycyjny, a na Thermomix znajdziecie na dole wpisu.
8-10 bułek
40 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 8 g drożdży instant
250 g letniej wody
500 g mąki orkiszowej
2 łyżki, ok. 20 g oleju
1 łyżeczka soli
…
1 jajko lub 100 ml mleka, do posmarowania bułek
2 łyżki sezamu do posypania bułek
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2-3 łyżki mąki i pozostawiamy, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie mieszamy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn i olej. Wyrabiamy ciasto rękoma lub wykorzystując mikser z końcówką haka. Wyrobione ciasto pozostawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 8-10 części, z których formujemy bułki. Bułki układamy na blasze i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 15 min.
Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 15-20 min.
Thermomix
Do naczynia miksującego dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i wodę.
Podgrzewamy przez 2 minuty w 37°C, obr. 1.
Dodajemy pozostałą część mąki, olej, sól, wyrabiamy (ciasto) przez 1,5 minuty.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w naczyniu, przykryte bawełnianą ściereczką, na ok. 20-30 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 8-10 części, z których formujemy bułki. Bułki układamy na blasze i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 15 min.
Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 15-20 min.
One thought on “Bułki orkiszowe”