
Buraczana tarta z białą czekoladą
Historia tego ciasta jest krótka. Chodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta z buraka. Myśl taka z tego wyszła, by koleżankę uraczyć burakiem (buraczyć?) w zupełnie innej formie.
Spód:
100 g herbatników pełnoziarnistych
50 g kremu orzechowego lub zwykłego masła
opcjonalnie: łyżeczka proszku z buraka
Wypełnienie:
300 ml soku z buraka
100 g białej czekolady
250 g chudego twarogu
3 łyżeczki agaru lub żelatyny
opcjonalnie: słodziwo do dosłodzenia
Herbatniki miksujemy drobno i proszkiem z buraka, jeśli używamy. Dodajemy krem orzechowy i dokładnie mieszamy. Jeśli używacie masła, to warto je rozpuścić, ostudzić i wtedy wymieszać z ciastkami. Następnie włóżcie do lodówki, by masa trochę stężała.
Masą wykładamy spód do tarty lub tortownicy.
Sok z buraka zagotowujemy z agarem, stale mieszając gotujemy przez ok. 2 minuty. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli używacie żelatyny, zagotowujecie tylko sok z buraka, następnie dodajcie żelatynę i mieszajcie do czasu, aż się rozpuści. Następnie dodajcie pokruszoną czekoladę i wymieszajcie, by się cała rozpuściła.
Twaróg miksujemy lub mielimy, aż będzie gładki. Porcjami przekładamy ser do przygotowanej masy. Przelanie masy do twarogu może spowodować szybkie ścięcie agaru lub żelatyny i powstaną grudki. Mieszamy energicznie. Próbujemy – jeśli masa wydaje się Wam za mało słodka, dodajcie słodziwa wedle uznania. Twaróg jest kwaśny i nie każdemu wystarczy tabliczka czekolady, by go osłodzić :)
Gdy uzyskamy jednolitą masę, przekładamy ją na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
~ jeśli samodzielnie wyciskacie sok z buraków, to wiórki możecie wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta z buraka -> przepis tutaj
lub placki -> przepis tutaj
lub dobrze odciśnięte z nadmiaru soku (w przypadku wolnoobrotowej wyciskarki nie jest to konieczne) dodać do spodu odejmując dodaną część, od części herbatników
Pamiętajcie, aby nie marnować :)
One thought on “Buraczana tarta z białą czekoladą”