Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Buraczana tarta z białą czekoladą

Buraczana tarta z białą czekoladą

21 lutego, 2019

Historia tego ciasta jest krótka. Chodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta z buraka. Myśl taka z tego wyszła, by koleżankę uraczyć burakiem (buraczyć?) w zupełnie innej formie.

Spód:
100 g herbatników pełnoziarnistych
50 g kremu orzechowego lub zwykłego masła
opcjonalnie: łyżeczka proszku z buraka

Wypełnienie:
300 ml soku z buraka
100 g białej czekolady
250 g chudego twarogu
3 łyżeczki agaru lub żelatyny
opcjonalnie: słodziwo do dosłodzenia

Herbatniki miksujemy drobno i proszkiem z buraka, jeśli używamy. Dodajemy krem orzechowy i dokładnie mieszamy. Jeśli używacie masła, to warto je rozpuścić, ostudzić i wtedy wymieszać z ciastkami. Następnie włóżcie do lodówki, by masa trochę stężała.
Masą wykładamy spód do tarty lub tortownicy.

Sok z buraka zagotowujemy z agarem, stale mieszając gotujemy przez ok. 2 minuty. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli używacie żelatyny, zagotowujecie tylko sok z buraka, następnie dodajcie żelatynę i mieszajcie do czasu, aż się rozpuści. Następnie dodajcie pokruszoną czekoladę i wymieszajcie, by się cała rozpuściła.
Twaróg miksujemy lub mielimy, aż będzie gładki. Porcjami przekładamy ser do przygotowanej masy. Przelanie masy do twarogu może spowodować szybkie ścięcie agaru lub żelatyny i powstaną grudki. Mieszamy energicznie. Próbujemy – jeśli masa wydaje się Wam za mało słodka, dodajcie słodziwa wedle uznania. Twaróg jest kwaśny i nie każdemu wystarczy tabliczka czekolady, by go osłodzić :)
Gdy uzyskamy jednolitą masę, przekładamy ją na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

~ jeśli samodzielnie wyciskacie sok z buraków, to wiórki możecie wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta z buraka -> przepis tutaj
lub placki -> przepis tutaj
lub dobrze odciśnięte z nadmiaru soku (w przypadku wolnoobrotowej wyciskarki nie jest to konieczne) dodać do spodu odejmując dodaną część, od części herbatników
Pamiętajcie, aby nie marnować :)

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wegetariańskie
bez cukru, bez pieczenia, biała czekolada, burak

Post navigation

NEXT
Ciasto różowa łatka
PREVIOUS
Kruche babeczki z jabłkami i bezą

One thought on “Buraczana tarta z białą czekoladą”

  1. Pingback: Buraczana tarta z białą czekoladą | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.