Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

C, jak cebula

C, jak cebula

20 września, 2016

Cebula, a dokładnie – czosnek cebula. Oferuje nam dużo więcej niż łzy w kuchni i intensywny zapach z ust. Cebula, to nie tylko silny smak i aromat, ale skarbnica składników mineralnych, enzymów i właściwości leczniczych. Naturalny suplement diety, super jedzenie!

Cebula zawiera składniki mineralne i witaminy. Stanowi źródło siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, wapnia i fosforu oraz witaminy C, B1 i B2, A i K. Ponadto zawiera moczopędne flawonoidy oraz glukokininę – hormon zbliżony do insuliny, o właściwościach przeciwcukrzycowych. Dzięki zawartym glikozydom posiada wiele właściwości leczniczych.

Cebula działa przeciwbakteryjnie, antynowotworowo, jest przeciwutleniaczem, stymuluje pracę układu krążenia i pokarmowego, działa antyseptycznie i oczyszczająco, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, działa moczopędnie i ochronnie dla serca. Pomaga zapobiegać zakrzepicy, łagodzi stany zapalne. Cebula żółta, czerwona szalotka zawierają kwercetynę która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Jednocześnie pozostaje warzywem o niskiej kaloryczności i mającym szerokie zastosowanie, nie tylko kulinarne, przy czym obróbka termiczna nie wpływa na zmniejszenie właściwości cebuli.

Ze średniej wielkości cebuli można uzyskać ok. 45 ml soku. Ma on działanie antyseptyczne – niszczy bakterie powodujące infekcje skóry. Można go wykorzystać do oczyszczania i leczenia ran, ropni, oparzeń, skaleczeń, ukąszeń owadów, a nawet trądziku. Nie tylko oczyszcza skórę, ale też ułatwia gojenie się skóry. Do smarowania skóry można wykorzystać przekrojoną lub pokrojoną w plastry cebulę a do okładów gazę namoczoną sokiem.
Glukokinina, substancja zbliżona do insuliny zawarta w cebuli zapobiega zachorowaniu cukrzycy i wspomaga leczenie cukrzycy. Spożywana na surowo obniża poziom cukru we krwi, co dla osobom chorym na cukrzycę pozwala na zmniejszenie dawki insuliny.
Cebula najbardziej znana jest z leczenia przeziębień. Wykazuje działanie przeciwzapalne, ale też wykrztuśne. Wykorzystuje się ją w leczeniu różnego rodzaju infekcji dróg oddechowych, stanów zapalnych gardła, krtani, oskrzeli, a także wspomaga leczenie anginy i zapalenia migdałków.
Pomaga też łagodzić reumatyzm i artretyzm. Moczopędne flawonoidy zawarte w cebuli powodują usuwanie nadmiaru wody z organizmu, a co za tym idzie zmniejszenie się obrzęków i opuchlizny towarzyszących chorobom reumatycznym. Działanie moczopędne może być wykorzystane w leczeniu albuminurii (obecność białek w moczu) oraz uremii (zawartość mocznika we krwi).
Cebula zawiera także enzymy, które przyspieszają metabolizm i ułatwiają trawienie. Pobudza apetyt i zwiększa wydzielanie się soków trawiennych. Regularne spożywanie cebuli pozwala też obniżyć zły i zwiększyć dobry cholesterol we krwi, a dzięki dużej zawartości potasu obniża także ciśnienie tętnicze krwi.

Nie każdy jednak może jeść cebulę. Cebula jest warzywem ciężkostrawnym, szczególnie w stanie surowym. Jedni jej zwyczajnie nie lubią, inni po zjedzeniu odczuwają dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zbyt duża ilość cebuli w diecie zaostrza objawy zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość. Nie powinna być spożywana przez osoby cierpiące na zapalenie jelit, a także osoby z ciężkimi chorobami wątroby i nerek.

W kuchni cebula ma ogromne zastosowanie. Zarówno surowa, jak i duszona, smażona i pieczona. Idealnie komponuje się z innymi warzywami i mięsem. Jest uniwersalnym warzywem. Dodatkiem do sałatek i przyprawą do mięs i sosów warzywnych. Kupując cebulę powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy nie ma zdrewniałego środka, czarnych plam. Cebula powinna mieć jędrną i napiętą skórkę. Przechowując ją w ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu cebula wytrzyma dwa tygodnie, a w lodówce nawet miesiąc.
Możemy z niej przyrządzić soki, nalewki i syropy. Jeśli macie sokowirówkę lub wyciskarkę do soków, możecie przygotować porcję cebulowej energii:
1/4 kapusty
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1/4 bulwy fenkułu włoskiego
Z wszystkich składników wyciskamy sok. Można dodać mielone ziarna kopru włoskiego

Źródło: P. Crocker, Wielka księga soków

Można też przygotować syrop z cebuli lub wino (zalewając cebulę wytrawnym winem). A można też napój dla zwiększenia odporności.
Cebulę pokrojoną w kostkę zalewamy litrem gorącej wody, dodajemy cytrynę pokrojoną w plastry, zgnieciony ząbek czosnku, a gdy mikstura ostygnie – dwie łyżki miodu. Taka mikstura pita w jesienne wieczory pozwoli zachować odporność i energię. Należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Przybliżone wartości odżywcze zawarte w 100 g cebuli:

Kaloryczność 40 kcal
Węglowodany – 9,3 g
w tym: błonnik 1,7 g
cukier – 4,2 g
Tłuszcz: 0,1 g
w tym: omega-3 – 4.0 mg
omega-6 – 13.0 mg
Witamina A – 2.0 IU
Witamina C – 7.4 mg
witamin K – 0.4 mcg
Witamin B6 – 0.1 mg
Foliany – 19.0 mcg
Cholina – 6.1 mg
Wapń – 23.0 mg
Magnez – 10.0 mg
Fosfor – 29.0 mg
Potas – 146 mg
Sód – 4.0 mg
Magnez – 0.1 mg
Selen – 0.5 mcg
Fitosterole – 15.0 mg

Źródło: http://nutritiondata.self.com/

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez kategorii
cebula, warzywa

Post navigation

NEXT
Gryczane pampuchy z pieczarkami
PREVIOUS
B, jak białko

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.