
Chałka na dobre śniadanie
500 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
50 g ksylitolu
150 g miękkiego masła
4 jajka
60 ml mleka (ok. 1/4 szklanki)
40 g świeżych drożdży lub 7-8 g instant/suszonych
szczypta soli
Mleko zagrzewamy do temperatury ok. 35 st. C. Powinno być ciepłe, nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże i masło. Następnie łączymy wszystkie składniki i zagniatamy dokładnie, gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na godzinę, aby ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej formujemy kulę i układamy po dwie w formie o wymiarach ok. 10×20 cm (keksówka).
Pozostawiamy na kolejne 30 minut aby ciasto jeszcze podrosło.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Chałkę pieczemy przez 25-30 minut.
One thought on “Chałka na dobre śniadanie”
Chałka i zielona herbata to przepis na udany początek dnia.