Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Chałka orkiszowa

Chałka orkiszowa

1 kwietnia, 2020

300 g mleka
20 g miękkiego masła
3 żółtka
20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)
50 g ksylitolu
550 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
1 jajko, delikatnie roztrzepane, do posmarowania
tłuszcz do posmarowania miski

Mleko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. W temp. ok. 35 st. C. Rozpuszczamy w nim drożdże i masło. Następie dodajemy żółtka i mieszamy dokładnie. Dodajemy ksylitol, sól i mąkę. Wyrabiamy dokładnie. Dużą miskę natłuszczamy. Przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy wałek. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na nim z wałków zaplatamy warkocz. Oba końce warkocza zawijamy pod spód. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać ziarnami, makiem lub kruszonką przygotowaną z ok. 50 g masła i 75 g mąki oraz łyżki cukru wanilinowego.

Chałkę zostawiamy aby jeszcze trochę wyrosła. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Pieczemy ok. 30 minut.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bułki, Ciastka, Drożdżowe, Kolacja, Na słodko, Pieczywo, Przepisy, Śniadaniownia, Wegetariańskie
bułka, chałka, drożdżowe, pieczone, pieczywo

Post navigation

NEXT
Leniwe kopyta jagodowe
PREVIOUS
Parowańce z duszoną soczewicą

2 thoughts on “Chałka orkiszowa”

  1. Michalina pisze:
    17 kwietnia, 2021 o 7:02 am

    Bardzo dziękuję za przepis, chalka wyrosła przepięknie. Jest treściwa- dwie kromki i człowiek najedzony :) Doceniam też, że przepis składa się z przepisu, a nie tony tekstu przed nim, którego i tak nigdy nie czytam, bo potrzebuję przepisu, a nie historii o powstawaniu chałki ;) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      19 kwietnia, 2021 o 10:55 am

      Bardzo się cieszę, że smakowała! Ja też nie bardzo lubię zbyt długie teksty o niczym, choć zdarza mi się napisać kilka zdań czasem. Jednak uważam, że skoro chcę tutaj zamieszczać przepisy, które wychodzą, sprawdziłam i mi smakowało, to nie ma sensu pisać o każdym tego samego :) Zawsze jest pysznie, tak być powinno.
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.