Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Chleb, chlebek, chlebuś.

Chleb, chlebek, chlebuś.

5 stycznia, 2016

Kiedyś nie wyobrażałam sobie, że można nie jeść chleba. Okazało się, że owszem, można i nie przychodzi to z większym trudem. Tylko po co sobie wszystkiego odmawiać? No i kanapki dla dzieci do szkoły są prostsze w obsłudze niż sałatka, czy owsianka. Tylko dlaczego podawać im średniowartościowe pieczywo? Na początek odstawiliśmy białe pieczywo. Oczywiście biała bułka, obowiązkowo z masłem czekoladowym od czasu do czasu nie jest grzechem (sic!).
Przejście z chleba kupnego na pieczony w domu nie dla każdego może być łatwe. Chleb ma inną strukturę i smak, dla niektórych trudny do zaakceptowania za pierwszym razem. Nie jest to wynikiem braku umiejętności pieczenia chleba.To powoduje wielość dodatków stosowanych w piekarnictwie. Nawet detaliczne mieszanki chlebowe w swoim składzie, poza mąką, zakwasem i solą zawierają dodatki wpływające na wygląd i smak chleba. Najczęściej stosowane są różne enzymy, które mają nadać pieczywu puszystości i miękkość przez długi czas po jego wypieczeniu. Chleb razowy czy pełnoziarnisty własnego wypieku nie będzie tak „lekki”, jak ten z piekarni. Kwas askorbinowy, czyli witamina C jest dodawany do mieszanek właśnie po to, by zatrzymać powstający podczas wzrostu ciasta gaz, a co za tym idzie – nadać puszystości. Enzymy natomiast mogą być alergenami. Producenci najczęściej nie wykazują jakie enzymy zawiera dana mieszanka. Nawet na etykiecie ze składem gotowego pieczywa nie znajdziemy takiej informacji. Np. stosowana w piekarnictwie do polepszenia elastyczności pieczywa transglutaminaza to enzym, który może powodować, że część białek pszenicy będzie toksyczna dla osób z ostrą nietolerancją na gluten.
Co raz trudniej znaleźć piekarnię, która sprzedaje chleb bez polepszaczy w cenie niższej niż 10 zł za kilogram. Z pomocą przyszła sieć sklepów dyskontowych oferujących w cenie do 200 zł wypiekacz chleba. Od tamtej pory chleb tylko własny, robi się sam. Od czasu do czasu jednak pochylam się nad przepisem i piekę tradycyjnie, w piekarniku. Niestety nie posiadam ręki do drożdży i to „od czasu do czasu” nie zdarza się za często.
Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na chleb, który można upiec zarówno w tradycyjny sposób, jak i w wypiekaczu. Przepis można dowolnie modyfikować*:

  • mąki można dowolnie mieszać: różne rodzaje w różnych proporcjach lub użyć tylko jednego gatunku,
  • nie trzeba używać zakwasu, chleb będzie miał troszkę inną strukturę, ale nadal będzie smaczny,
  • zamiast wody dodać maślanki lub rzadkiego jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • dodać łyżkę siemienia lnianego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • dodać zioła lub przyprawy, suszone pomidory, siekane oliwki, ziarna, pestki, płatki zbóż, rodzynki, siekane suszone morele lub śliwki.

Składniki:
320 g mąki żytniej
200 g mąki pszennej lub orkiszowej
340 ml wody
7,5 g suszonego zakwasu
5 g suszonych drożdży
1 czubata łyżeczka soli
opcjonalnie: 4 łyżki płatków owsianych (lub innych), lub pestek słonecznika/dyni

W piekarniku:
W misce łączymy mąki z zakwasem, solą i, jeśli wybrano – z dodatkami. Dodajemy wodę i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut (jeśli wyrabiamy mikserem to na wolnych obrotach). Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zagniatamy ciasto i przekładamy do formy, w której będzie pieczone tak, by sięgało do ok. 1/2 wysokości formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i od czasu do czasu zwilżamy wierzch,  żeby ciasto nie wyschło. Gdy wyrośnie do wysokości formy pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.

W wypiekaczu:
Do formy wlewamy wodę i dodajemy kolejno: mąki, sól, dodatki jeśli użyto, zakwas i drożdże. Ustawiamy program podstawowy, waga 750 g, wypiek skórki średni.

* na zdjęciu powyżej chleb orkiszowy zrobiony z ok. 400 g mąki orkiszowej i 120 g żytniej z łyżką siemienia lnianego, bez zakwasu

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Chleby, O jedzeniu, Pieczywo, Porady żywieniowe, Przepisy
pieczone, pieczywo

Post navigation

NEXT
Szarlotka sypana
PREVIOUS
Pierwsza niedziela 2016 roku. W kuchni przelotem.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.