
Chleb cieciorkowy
Chleb powstał z przepisu, który znalazłam w październikowym numerze magazynu “Pyszne”. Ciasto robione zupełnie inaczej, niż tradycyjny chleb. Powstała masa nie jest gęsta i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Chleb jest puszysty, ma wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru.
Składniki:
375 ml ciepłej wody
7 g drożdży instant
4 łyżki oliwy z oliwek
250 g mąki z ciecierzycy
100 g maki z migdałów
50 g siemienia lnianego
100 g ziaren np. słonecznika, dyni, sezamu
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, aż uzyskamy masę bez grudek. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy od razu w 180 st. C przez ok. 45 minut.