
Chlebek dyniowy
Jeśli chleb bananowy się Wam przejadł już, to polecam jego brata – chleb dyniowy. Możecie go przygotować tak, jak lubicie – na słodko lub wytrawnie. Ja polecam z rodzynkami i pestkami dyni. W wersji wytrawnej należy pominąć słodkie dodatki i dodać pół łyżeczki soli.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam puree z dyni bananowej, jednakże dobrze sprawdzi się także hokkaido lub piżmowa.
Aby otrzymać puree dynię należy upiec w 180 st. C przez ok. 30 minut, a następnie miąższ wydrążyć łyżką i w razie potrzeby – zmiksować. Można też dynię ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, a następnie zmiksować na puree.
200 g puree z dyni
100 g mąki
30 g słodziwa (opcjonalnie)
po garści rodzynek i pestek dyni (po ok. 25 g)
łyżka roztopionego masła (ok. 20 g)
łyżeczka proszku do pieczenia
Łączymy osobno suche i mokre składniki, a następnie łączymy je ze sobą. Ciasto przekładamy do niewielkiej keksówki (ok. 10 cm) i pieczemy przez 40 minut w 180 st. C. Chlebek kroimy po jego wystudzeniu.
Wyszło mi porcji, każda ok. 150 kcal, B: 4 g, T: 7 g, W: 17 g.
One thought on “Chlebek dyniowy”