
Chlebek pomidorowy
Nie każde ciasto musi być słodkie, a słone mogą zastąpić tradycyjne pieczywo. Dziś dzielę się z Wami przepisem na chlebek pomidorowy. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej – orkiszowej i żytniej. Wy możecie użyć dowolnej. Może być także bezglutenowa; dobrze sprawdzi się gryczana, która nada chlebkowi lekko orzechowy smak. Jeśli nie macie potrzeby być na diecie lekkostrawnej, nie używajcie białej mąki – ma niewielką wartość odżywczą w porównaniu z jej pełnoziarnistymi odmianami.
2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki żytniej
300 ml maślanki naturalnej
50 g sera żółtego – startego lub posiekanego
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki pomidorów suszonych – posiekanych
1/2 szklanki natki pietruszki – posiekanej
opcjonalnie:
1/2 szklanki jarmużu lub szpinaku – posiekanego
1 łyżka ziaren słonecznika
Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy mokre. Mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w keksówce ok. 50 minut.