
Chlebek truskawkowy
Pyszny chlebek dobrze sprawdzi się w roli podwieczorku. Ze szklanką mleka na ciepło smakuje idealnie. Na zimno zastąpi pożywne śniadanie. Jeśli do ciasta dodacie więcej słodziwa, wyjdzie wyśmienite słodkie ciasto.
Do ciasta używamy żółtek. Białka, aby nic się nie zmarnowało, możecie upiec bezę.

Chlebek truskawkowy
Ingredients
- 500 g mąka orkiszowa
- 7 g drożdże instant
- 15 g cukier waniliowy
- 3 szt żółtka
- 200 g erytrol
- 100 g masło
- 300 g truskawki
- 2 łyżki migdały płatki
- 50 g jogurt naturalny
- 150 ml mleko
Instructions
- 3/4 cukru, drożdże, mleko, masło i mąkę ugniatamy na zwarte ciasto. Odkładamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Truskawki kroimy na kawałki, podgrzewamy w rondelku z dodatkiem reszty cukru, cukru waniliowego i płatków migdałowych. Zdejmujemy z ognia, dokładamy jogurt, mieszamy, czekamy aż wystygnie.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Na każdą część wykładamy nadzienie truskawkowe pozostawiając wolne brzegi.
- Każdą część ciasta zawijamy jak roladki, obie zlepiamy krótszym bokiem i zaplatamy podobnie, jak warkocz.
- Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Jeśli wyjdzie zbyt długie, to zawijamy je na pół. Smarujemy jogurtem i posypujemy migdałami. Pieczemy w 180 st. C przez 35 minut.