
Chłodnik rzodkiewkowy z melonem i kalarepą
Chłodnik z melonem odkryłam w ubiegłym roku. Odświeżam go w tym roku.
2 porcje:
1/4 melona miodowego, ok. 180 g – szklanka pokrojonego w kostkę lub kulki
1 pęczek rzodkiewek, ok. 200 g
1 średnia kalarepa, ok. 120 g
1-2 dymki ze szczypiorkiem
400 g kefiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
sól i pieprz do smaku
Warzywa oczyszczamy, kroimy na mniejsze części. Białą część dymki wraz z melonem, kalarepą, rzodkiewkami i kefirem przekładamy do blendera kielichowego lub miksujemy ręcznym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Szczypiorek siekamy drobno, mieszamy z chłodnikiem. Odstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony.
Porcja ma ok. 170 kcal,
B – 9 g, T – 5 g, W – 26 g,
WW – 2,1
WBT – 0,8
IG – 34
ŁG – 7
One thought on “Chłodnik rzodkiewkowy z melonem i kalarepą”