Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Chude pączki na tłusty czwartek

Chude pączki na tłusty czwartek

2 lutego, 2016

Będąc na diecie redukcyjnej nie musimy rezygnować z pączka. Jednak niech ten pączek nie tryska cukrem i nie ocieka tłuszczem. Może być mniejszy, bez cukru, pieczony i równie smaczny. Niech nie będzie dokładką do posiłku, ale zastąpi drugie śniadanie lub podwieczorek.
Moja propozycja to twarogowe pączki pieczone. Obowiązkowo z marmoladą o smaku róży. Pączek bez róży to nie pączek :)03

Jeden pączek to niespełna 190 kcal.

Składniki
  • 3 szklanki mąka orkiszowa jasna
  • 1/2 szklanki olej kokosowy
  • 7 g drożdże instant
  • 150 ml mleko może być roślinne
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 3 łyżki erytrol cukier/ksylitol/stewia
  • 250 g twaróg chudy
  • marmolada do wypełnienia pączków
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie łączymy. Można zagnieść ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, by ciasto wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Używając szklanki/kubka/miseczki wykrawamy okręgi.
Na środku każdego kółka układamy marmoladę. Zawijamy brzegi (podobnie jak zaklejamy pierogi) i delikatnie formujemy kulkę.
Wszystkie kulki układamy na blasze i nakrywamy ściereczką. Pozostawiamy jeszcze na pół godziny, by jeszcze wyrosły.
Pączki pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 st. C.

Zamiast marmolady możemy użyć czekolady lub budyniu.
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i rozrzedzić mlekiem.
Budyń ugotować w o połowę mniejszej ilości mleka, niż podano na opakowaniu.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciastka, Drożdżowe, Na słodko, Przepisy
drożdżowe, pączki, pieczone

Post navigation

NEXT
Pankejki orkiszowo-jęczmienne
PREVIOUS
Sojowe trufle

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.