
Chude pączki na tłusty czwartek
Będąc na diecie redukcyjnej nie musimy rezygnować z pączka. Jednak niech ten pączek nie tryska cukrem i nie ocieka tłuszczem. Może być mniejszy, bez cukru, pieczony i równie smaczny. Niech nie będzie dokładką do posiłku, ale zastąpi drugie śniadanie lub podwieczorek.
Moja propozycja to twarogowe pączki pieczone. Obowiązkowo z marmoladą o smaku róży. Pączek bez róży to nie pączek :)03
Jeden pączek to niespełna 190 kcal.
Składniki
- 3 szklanki mąka orkiszowa jasna
- 1/2 szklanki olej kokosowy
- 7 g drożdże instant
- 150 ml mleko może być roślinne
- 1/2 łyżeczki sól
- 3 łyżki erytrol cukier/ksylitol/stewia
- 250 g twaróg chudy
- marmolada do wypełnienia pączków
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie łączymy. Można zagnieść ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, by ciasto wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Używając szklanki/kubka/miseczki wykrawamy okręgi.
Na środku każdego kółka układamy marmoladę. Zawijamy brzegi (podobnie jak zaklejamy pierogi) i delikatnie formujemy kulkę.
Wszystkie kulki układamy na blasze i nakrywamy ściereczką. Pozostawiamy jeszcze na pół godziny, by jeszcze wyrosły.
Pączki pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 st. C.
Zamiast marmolady możemy użyć czekolady lub budyniu.
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i rozrzedzić mlekiem.
Budyń ugotować w o połowę mniejszej ilości mleka, niż podano na opakowaniu.