
Ciasteczka bananowe
Ciasteczka robi się szybko, a stanowią super przekąskę. Nie trzeba do nich dodawać cukru, ani tłuszczu. Ciastka pozostają świeże przez kilka dni. Są miękkie i pełne zdrowych bakalii.
Składniki:
200 g bananów, 2 sztuki średniej wielkości
50 g orzechów nerkowca lub innych
30 g jagód goji lub żurawiny lub rodzynek
40 g płatków orkiszowych lub jęczmiennych
30 g płatków żytnich
20 g płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Banany miksujemy razem z orzechami. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Wykładamy na blasze po łyżce masy formując okrągłe placuszki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut, aż ciastka się zarumienią.
Zostawiamy do wystygnięcia i dopiero zdejmujemy z blachy. Zdejmowane szybciej ciastka łamią się lub przywierają.