
Ciasto budyniowe z rabarbarem
Nie do końca dietetycznie, ale przecież nie od tego są ciasta. Ciasta są przede wszystkim od sprawiania przyjemności. A to niewątpliwie przyjemność jedzenia daje ogromną. To jego wykonania można użyć dowolnych owoców. Idealne ciasto sezonowe. Jeśli zamienicie rabarbar na słodsze owoce, to dodajcie mniej cukru.
Wersja bez glutenu również wyjdzie, więc śmiało możecie przygotować to ciasto z ulubionej mąki. Dobrze sprawdzi się miks 1:1 mąki kukurydzianej i ryżowej.
Z białek, które zostaną po oddzieleniu żółtek wyjdzie pyszna beza. Można też ubite na sztywno białka wyłożyć na masę budyniową, a następnie przykryć kruszonką.
Jeśli chcecie pokusić się o ciasto wegańskie, to z powodzeniem masło można zastąpić olejem kokosowym, ale w trochę mniejszej ilości – 200-250g, bo inaczej „popłynie”. Zamiast żółtek – 5 łyżeczek siemienia lnianego namoczonego w 5 łyżkach wody.
Ciasto:
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g ksylitol lub inne słodziwo
1 op. budyń waniliowy bez cukru
300 g masło klarowane
5 szt żółtko jaja
Masa budyniowa:
500 g rabarbaru
2 op. budyniu waniliowego bez cukru
875 ml mleka
5 łyżek ksylitolu lub innego słodziwa
Masło posiekać, przełożyć do miski. Dodać suche składniki i rozetrzeć z masłem. Dodać żółtka i zagnieść na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części – jedną częścią wyłożyć blachę do pieczenia, a drugą część schować do lodówki.
Budyń rozrobić w szklance mleka. Pozostałą część mleka zagotować z ksylitolem.
Rabarbar oczyścić. Połowę ułożyć na cieście wyłożonym w blasze do pieczenia. Wyłożyć na rabarbar część masy budyniowej. Ułożyć kolejną warstwę rabarbaru i masy budyniowej.
Ciasto schłodzone w lodówce zetrzeć na wierzch przygotowanego ciasta. Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.
