
Ciasto dyniowo-cytrynowe
Nie jest tak puszyste, jak klasyczne ciasta. Brak puszystości kompensuje smakiem i aromatem. Pachnie cynamonem, w smaku słodko-kwaśne. Całkiem nowe, wyśmienite doznanie. Mi najbardziej smakuje z dodatkiem powideł śliwkowych. Idealny podwieczorek.

Ciasto dyniowo-cytrynowe
Ingredients
- 500 g dynia
- 150 g mąka kukurydziana
- 1 łyżka siemię lniane
- 100 ml mleko może być roślinne
- 1,5 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 100 g erytrol lub inne słodziwo
Instructions
- Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i pieczemy przez 15 minut 150 st. C. Gdy ostygnie wykrawamy miąższ, który następnie miksujemy na gładko.
- Cytrynę myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
- Skórkę i sok z cytrny oraz puree z dyni mieszamy z wszystkimi składnikami na gładkie ciasto. Wykładamy do formy keksówki o długości ok. 20 cm. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu wyciągamy z formy, by ostygło. Pozostawione w formie ciasto zaparzy się. Kroimy po wystudzeniu.
2 thoughts on “Ciasto dyniowo-cytrynowe”
Z wielką chęcią spróbuję tego ciasta, jednak pominę cytrynę, ponieważ nie bardzo pasuje mi jej posmak w deserze. :) Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/
Polecam pomarańczę zamiast cytryny :)