
Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami
Upieczone całkowitym przypadkiem. Miały być ciasteczka Wioli ale zmieniłam proporcje i trochę składników i wyszło coś innego, choć równie smacznego :)

Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami
Ingredients
- 150 g kasza jaglana
- 150 g masło
- 200 g mąka ryżowa
- 50 g mąka kokosowa
- 2 łyżeczki soda oczyszczona
- sok z połowy cytryny
- 2 szt jajko
- 4 łyżki erytrol lub inne słodziwo
- 100 g borówka amerykańska lub inne owoce
Instructions
- Kaszę prażymy w garnku, aż czuć będzie orzechowy zapach. Zalewamy 2,5 szklanki gorącej wody i gotujemy z erytrolem, aż kasza się rozgotuje.
- Do kaszy dodajemy sok z cytryny, masło i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąki i sodę. Mieszamy dokładnie.
- Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy lub foremek. Na wierzch lub do środka wkładamy owoce. Pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut.
2 thoughts on “Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami”
Co zamiast jajek i masła
Zamiast masła – olej kokosowy, a zamiast jajek – banan rozgnieciony na puree lub siemię lniane mielone (1,5 łyżki namoczone w 3 łyżkach gorącej wody wody).