Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

19 maja, 2019

z rabarbarem i truskawkami

Wilgotne i puszyste ciasto z owocami poleca się na leniwe popołudnia i poranki w biegu.
Ciasto idealnie sprawdza się w roli francuskiego tosta. Podany z jogurtem i owocami, będzie pysznym śniadaniem.

Ciasto:
2 szklanki mąki (ja używam orkiszowej)
1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łodygi rabarbaru
1 szklanka truskawek

Kruszonka:
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki chłodnego masła
3 łyżki mąki

Owoce myjemy. Rabarbaru nie obieramy, kroimy w kostkę.
Składniki na kruszonkę zagniatamy krótko, do połączenia składników. Lepimy kulkę, wkładamy do lodówki.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy ze słodziwem. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy olej.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do mąki dodajemy masę z żółtek i jogurt. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek dodajemy partiami, mieszając i napowietrzając masę.

Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Na wierzch wykładamy owoce. Kruszonkę trzemy na tarce, ciastem posypujemy wierzch ciasta. Pieczmy ok. 50-60 minut w 180 st. C. Kroimy ostudzone.

Z ciasta wychodzi ok. 12 kawałków o ok. 215 kcal,
B – 6 g, T – 12,5 g, W – 30 g
WW – 2,2
WBT – 1,4
IG – 24
LG – 1

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
ciasto, jogurt, pieczone, rabarbar, truskawki

Post navigation

NEXT
Pieczona owsianka
PREVIOUS
Placki z fasoli

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.