
Ciasto jogurtowe
z rabarbarem i truskawkami
Wilgotne i puszyste ciasto z owocami poleca się na leniwe popołudnia i poranki w biegu.
Ciasto idealnie sprawdza się w roli francuskiego tosta. Podany z jogurtem i owocami, będzie pysznym śniadaniem.
Ciasto:
2 szklanki mąki (ja używam orkiszowej)
1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łodygi rabarbaru
1 szklanka truskawek
Kruszonka:
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki chłodnego masła
3 łyżki mąki
Owoce myjemy. Rabarbaru nie obieramy, kroimy w kostkę.
Składniki na kruszonkę zagniatamy krótko, do połączenia składników. Lepimy kulkę, wkładamy do lodówki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy ze słodziwem. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy olej.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do mąki dodajemy masę z żółtek i jogurt. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek dodajemy partiami, mieszając i napowietrzając masę.
Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Na wierzch wykładamy owoce. Kruszonkę trzemy na tarce, ciastem posypujemy wierzch ciasta. Pieczmy ok. 50-60 minut w 180 st. C. Kroimy ostudzone.
Z ciasta wychodzi ok. 12 kawałków o ok. 215 kcal,
B – 6 g, T – 12,5 g, W – 30 g
WW – 2,2
WBT – 1,4
IG – 24
LG – 1