Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

19 maja, 2019

z rabarbarem i truskawkami

Wilgotne i puszyste ciasto z owocami poleca się na leniwe popołudnia i poranki w biegu.
Ciasto idealnie sprawdza się w roli francuskiego tosta. Podany z jogurtem i owocami, będzie pysznym śniadaniem.

Ciasto:
2 szklanki mąki (ja używam orkiszowej)
1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łodygi rabarbaru
1 szklanka truskawek

Kruszonka:
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki chłodnego masła
3 łyżki mąki

Owoce myjemy. Rabarbaru nie obieramy, kroimy w kostkę.
Składniki na kruszonkę zagniatamy krótko, do połączenia składników. Lepimy kulkę, wkładamy do lodówki.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy ze słodziwem. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy olej.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do mąki dodajemy masę z żółtek i jogurt. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek dodajemy partiami, mieszając i napowietrzając masę.

Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Na wierzch wykładamy owoce. Kruszonkę trzemy na tarce, ciastem posypujemy wierzch ciasta. Pieczmy ok. 50-60 minut w 180 st. C. Kroimy ostudzone.

Z ciasta wychodzi ok. 12 kawałków o ok. 215 kcal,
B – 6 g, T – 12,5 g, W – 30 g
WW – 2,2
WBT – 1,4
IG – 24
LG – 1

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
ciasto, jogurt, pieczone, rabarbar, truskawki

Post navigation

NEXT
Pieczona owsianka
PREVIOUS
Placki z fasoli

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.