
Ciasto jogurtowo-bananowe
To już trzecia wersja ciasta (chlebka) bananowego. Był już bezglutenowy Chleb bananowo-pekanowy i Ciasto bananowe. Tym razem do ciasta dodałam jogurt, przez co jest bardziej wilgotne i miękkie. Smakuje, jak zawsze, wyśmienicie. Delikatnie słodkie, można jeść jak ciasto lub posmarować twarożkiem lub masłem orzechowym… pyszności!

Ciasto jogurtowo-bananowe
Ingredients
- 2 szt banan mocno dojrzały
- 2 szt jajko
- 100 g jogurt naturalny gęsty
- 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 garści orzechy włoskie lub inne orzechy, bakalie
Instructions
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy na gładko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka, banany i jogurt mieszamy dokładnie. Dodajemy mąkę i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek, mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy i również mieszamy.
- Masę przełożyć do formy (keksówka o dł. 20 cm lub forma o 20 cm średnicy). Piec 35-40 minut w 180 st C.