
Ciasto kawowo makowe
Ciasto podstawowe:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
120 g słodziwa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła klarowanego
360 ml mleka
piegusek:
3 łyżki maku
pół łyżeczki cynamonu
kawowe:
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Składniki ciasta podstawowego łączymy. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i słodziwem. Masło topimy, mieszamy z mlekiem. Obie masy łączymy ze sobą i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mak i cynamon, do drugiej kakao i kawę.
Tortownicę o średnicy 20-25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki. Do formy wykładamy kolejno warstwy ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut.
One thought on “Ciasto kawowo makowe”