
Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką
Spód:
2 szklanki mąki orkiszowej
2 czubate łyżki kakao
120 g słodziwa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 ml oleju rzepakowego
1 szklanka startej marchewki
260 ml mleka
Masa jogurtowa:
600 g jogurtu gęstego, kremowego
150 g słodziwa
2 jajka
40 g budyniu waniliowego bez cukru
Wszystkie składniki na spód ciasta łączymy ze sobą mieszając do czasu uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
Jogurt mieszamy z mokrymi składnikami i słodziwem. Dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na wyłożoną wcześniej warstwę ciasta marchewkowego.
Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. W trakcie pieczenia sprawdzamy patyczkiem, gdy będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Czas pieczenia zależy od wielkości formy, a dokładnie – grubości ciasta. Im mniejsza forma, tym wyższa warstwa ciasta, tym dłuższy czas pieczenia.