
Ciasto orkiszowe z owocami
Ciasto orkiszowe z owocami
2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka cukru lub innego słodziwa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g masła
160 ml kefiru lub maślanki
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4-1/2 szklanki dowolnych suszonych owoców lub świeżych owoców jagodowych
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem sodą.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj jajka.
Do miski z mąką dodaj kefir, utarte mokre składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszaj dokładnie.
Dodaj owoce i zamieszaj delikatnie.
Ciasto przełóż do formy o średnicy 20 cm lub keksówki 10×20.
Piecz przez 50 minut w 180 st. C bez termoobiegu.



2 thoughts on “Ciasto orkiszowe z owocami”
Samo zdrowie. Takiego ciasta jeszcze nie robiłam
Warto spróbować. Na pewno będzie smakować w moim domu