
Ciasto przekładane owocami
Dziś jabłkami, ale sprawdzą się każde owoce, które nie puszczają zbyt wiele soku. A i te, które puszczają można wcześniej podgrzać w rondelku, a gdy puszczą sok – odcedzić. Sok można dodać jogurtu i zmrozić przez 2 godziny. Wyjdą pyszne lody, w sam raz do ciepłego ciasta.
Samo ciasto było eksperymentem. Miały być ciasteczka, ale pomyliłam proporcje i dodałam więcej maślanki. Mogłam dołożyć mąki, ale zaryzykowałam i wyszło przepyszne. Ciasteczka będą następnym razem ;)

Ciasto przekładane owocami
Ingredients
- 400 g mąka orkiszowa jasna
- 100 g masło
- 2 szt jajko
- 80 g erytrol lub inne słodziwo
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 150 ml maślanka
- 300-400 g jabłka
- cukier wanilinowy, cynamon, płatki migdałów do smaku i dekoracji
Instructions
- Jabłka obieramy, koimy w słupki lub siekamy drobno. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto powinno mieć delikatną konsystencję, nieco luźną.
- Połowę ciasta wykładamy do formy o wymiarach ok. 20x20 cm. Układamy jabłka i posypujemy cukrem wanilinowym i cynamonem. Na wierzch wykładamy drugą połowę. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 minut.