
Ciasto waniliowo-kakaowe
Wilgotne i pełne aromatu. Smakuje prawdziwą czekoladą. Łatwe w przygotowaniu, idealna przekąska do kawy. Na specjalną okazję i bez jakiejkolwiek okazji. Smacznego!

Ciasto waniliowo-kakaowe
Ingredients
- 270 g mąka
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 120 g masło
- 200 g erytrol lub inne słodziwo
- 1 łyżeczka esencja wanilii
- 4 szt jajka
- 150 ml mleko
- 50 g kakao
- 75 ml woda gorąca
Instructions
- Proszek mieszamy z mąką. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Masło, erytrol i esencję waniliową ucieramy na gładką masę.
- Do masy maślanej dodajemy żółtka. Następnie dodajemy partiami na przemian mleko i mąkę z proszkiem. Mieszamy dokładnie, najlepiej mikserem, bo masa będzie dość gęsta. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy.
- Wodę mieszamy z kakao na dość gęstą pastę. Dodajemy niespełna połowę ciasta - mniejszą część. Dokładnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy do formy, keksówki ok. 25x15 cm. Ciasto wykładamy na przemian - białe, ciemne. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 40-50 minut. Do suchego patyczka.