
Ciasto z kefirem i jagodami
Kolejne ciasto z cyklu „szybko i smacznie”. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, na poczęstunek, podwieczorek, czy drugie śniadanie.
180 g mąki (dowolnej, ja użyłam miksu 30 g jaglanej, 70 g ryżowej i 80 g orkiszowej)
150 g ksylitolu lub innego słodziwa
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 szklanki (70 g) oleju rzepakowego
2 jajka
200 g kefiru
1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
Ksylitol ucieramy z jajkami na gładką masę. Dodajemy olej i kefir, mieszamy. Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy do mokrych.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch wykładamy jagody.
Pieczemy ok. 50 minut w 170 st. C, do suchego patyczka.
10 porcji, ok. 160 kcal każda, B: 4 g ,T: 9 g, W: 15 g.