
Ciasto z sezonowymi owocami
Pyszne, delikatne, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi. W majową niedzielę były truskawki i rabarbar. Mogą być śliwki, brzoskwinie, morele, a nawet jabłka i gruszki. Co tylko znajdziecie na straganie. Samo ciasto jest puszyste i delikatnie słodkie. Z owocami komponuje się wyśmienicie.

Ciasto z sezonowymi owocami
Ingredients
- 225 g mąka pełnoziarnista
- 50 g erytrol lub inne słodziwo
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamon lub kardamon
- 100 g masło
- 3 szt jajko
- 125 g jogurt naturalny
- 400 g truskawki lub 3 łodygi rabarbaru, lub inne owoce
Instructions
- Łączymy suche składniki i dodajemy pozostałe dokładnie mieszając.
- 3/4 owoców kroimy w kostkę. Połowę przekładamy do rondelka i podgrzewamy z łyżką słodziwa. Dusimy ok. 5 minut mieszając. Dokładamy do ciasta, drugą połowę pokrojonych dokładamy do ciasta surowe i dokładnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch wykładamy pozostałe owoce. Pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 160 st. C. Po 45-50 minutach sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
One thought on “Ciasto z sezonowymi owocami”
smakowite i zdrowe:)