Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

14 czerwca, 2019

pod kruszonką

Przepis, z braku weny, zaczerpnęłam z książki Y. Ottolenghiego „Słodko”. Przepis zmodyfikowałam nieznacznie, zastępując cukier ksylitolem i zmniejszając jego ilość. Użyłam także innej mąki.

Kruszonka:
120 g masła
70 g ksylitolu
190 g mąki orkiszowej

Owoce:
250 g truskawek
250 g rabarbaru
30 g skrobi ziemniaczanej
łyżka ksylitolu

Ciasto:
100 g mąki orkiszowej
40 g mąki żytniej
40 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g masła
120 g ksylitolu
3 jajka

Kruszonka:
Masło topimy, dodajemy ksylitol wymieszany z mąką, mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy na bok.

Owoce:
Rabarbar kroimy na kawałki o długości ok. 1 cm. Truskawki kroimy w grube plastry. Owoce przekładamy do miseczki, mieszamy z ksylitolem i mąką. Odstawiamy na bok.

Ciasto:
Masło kroimy na kawałki. Miksujemy z ksylitolem. Ucieramy tak długo, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy po jednym jajku, ubijając cały czas. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy, cały czas mieszając.

Formę o średnicy ok. 20-25 cm lub większą keksówkę smarujemy tłuszczem, a następnie posypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Na wierzch wykładamy owoce i posypujemy obficie kruszonką.

Pieczemy ok. godzinę w 180 st. C. Do suchego patyczka i lekkiego zrumienienia kruszonki.

Dzieląc ciasto na 12 części, porcja ma ok. 390 kcal,
B – 6 g, T – 25 g, W – 44 g
WW – 4,1
WBT – 2,5
IG – 38
ŁG – 14

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
ciasto, kruszonka, na słodko, pieczone

Post navigation

NEXT
Puszyste muffiny orzechowe
PREVIOUS
Pałac Poraj

One thought on “Ciasto z truskawkami i rabarbarem”

  1. Pingback: Ciasto z truskawkami i rabarbarem | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.