
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
pod kruszonką
Przepis, z braku weny, zaczerpnęłam z książki Y. Ottolenghiego „Słodko”. Przepis zmodyfikowałam nieznacznie, zastępując cukier ksylitolem i zmniejszając jego ilość. Użyłam także innej mąki.
Kruszonka:
120 g masła
70 g ksylitolu
190 g mąki orkiszowej
Owoce:
250 g truskawek
250 g rabarbaru
30 g skrobi ziemniaczanej
łyżka ksylitolu
Ciasto:
100 g mąki orkiszowej
40 g mąki żytniej
40 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g masła
120 g ksylitolu
3 jajka
Kruszonka:
Masło topimy, dodajemy ksylitol wymieszany z mąką, mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy na bok.
Owoce:
Rabarbar kroimy na kawałki o długości ok. 1 cm. Truskawki kroimy w grube plastry. Owoce przekładamy do miseczki, mieszamy z ksylitolem i mąką. Odstawiamy na bok.
Ciasto:
Masło kroimy na kawałki. Miksujemy z ksylitolem. Ucieramy tak długo, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy po jednym jajku, ubijając cały czas. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy, cały czas mieszając.
Formę o średnicy ok. 20-25 cm lub większą keksówkę smarujemy tłuszczem, a następnie posypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Na wierzch wykładamy owoce i posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy ok. godzinę w 180 st. C. Do suchego patyczka i lekkiego zrumienienia kruszonki.
Dzieląc ciasto na 12 części, porcja ma ok. 390 kcal,
B – 6 g, T – 25 g, W – 44 g
WW – 4,1
WBT – 2,5
IG – 38
ŁG – 14
One thought on “Ciasto z truskawkami i rabarbarem”