
Crumpets ze szpinakiem
Rok minął od czasu pierwszych drożdżowych racuchów, które robiłam na śniadanie. Tym razem zrobiłam na obiad, w wersji szpinakowej.
Sposób przygotowania zupełnie się nie zmienił:
225 g mąki gryczanej
4 g drożdży instant
150 ml mleka, ciepłego
150 ml wody, ciepłej
3-4 sztuki brykietu mrożonego szpinaku siekanego, rozmrożone
olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i pozostawiamy w ciepłym miejscu do czasu, aż luźna masa podwoi swoją objętość.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i zmniejszamy ogień na średni. Wykładamy po łyżce masy starając się uformować okrągły, gruby placek. Po 3-4 minutach przekładamy na chwilę na drugą stronę i krótko smażymy.
Smacznego!