
Crumpets
placki drożdżowe
Drożdżowy placek serwowany w Wielkiej Brytanii, najczęściej z masłem, w przerwie na herbatę. Ja serwuję do porannej kawy, ale do wieczornej herbaty również smakuje dobrze.
160 g mąki orkiszowej
60 g mąki żytniej
25 g świeżych drożdży
150 ml mleka
150 ml wody
jogurt i owoce do podania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. W misce mieszamy mąkę z wodą, dodajemy mleko z drożdżami i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po minimum 30 minutach łyżką nakładamy masę na placki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podajemy z dodatkami.
Zamiast drożdży świeżych, można użyć instant – 7 g
Porcja 3 placków z łyżką jogurtu i ok. 50 g borówek ma ok. 312 kcal
B – 12 g, T – 5 g, W – 60 g
WW – 5
WBT – 0,8
IG – 42
ŁG – 4