
Cytrynowe baby
Smaczne, lekkie i puszyste. Baby cytrynowe polecają się na chłodne wieczory. Idealne do popołudniowej herbaty i nie tylko.
300 g mąki (ok. 2 szklanki)
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki słodziwa
80 g masła
1 cytryna
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło rozpuszczamy i studzimy. Cytrynę myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Mąkę mieszamy ze słodziwem i proszkiem do pieczenia. W misce łączymy mokre składniki i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy do nich mąkę z dodatkami. Mieszamy dokładnie na gładką masę.
Masę przekładamy do kokilek na muffinki, pieczemy ok. 30 25 minut w 180 st. C.
Z podanych składników wyszło mi 12 babeczek, każda ok. 150 kcal, B: 4 g, T: 7 g, W: 16 g.
One thought on “Cytrynowe baby”