
Cytrynowe ciasto z owocami
Proste ciasto mocno owocowe, na bazie maślanki. Delikatne, wilgotne i lekko cytrynowe. W sam raz na letnie popołudnie.
1 szklanka maślanki (ok. 240g)
2 szklanki mąki (ok. 300 g)
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
80 masła
1 cytryna
70 g ksylitolu
ok. 200 g truskawek
ok. 200 g borówek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z cytryny wyciskamy sok.
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną.
Jajka ucieramy z ksylitolem. Gdy masa stanie się puszysta dodajemy stopione masło (lub w temperaturze pokojowej) i ucieramy do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Masę łączymy z maślanką i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy do mąki.
Owoce oczyszczamy, miksujemy na puree, a następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są wyjątkowo soczyste, możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Masa odstawiona na chwilę powinna delikatnie zgęstnieć.
Do formy o średnicy ok. 25 cm przekładamy połowę masy ciasta, następnie wykładamy owoce i na nie wykładamy pozostałą część ciasta.
Pieczemy ok. 40-45 minut w 180 st. C.
Dzieląc ciasto na 8 porcji, każda ma ok. 275 kcal,
B – 7 g, T – 13 g, W – 42 g
WW – 3,7
WBT – 1,4
IG – 48
ŁG – 4