Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Czary-mary-chia

Czary-mary-chia

10 stycznia, 2016

Chia. Szałwia hiszpańska. Superfood. Nasiona tej rośliny uważane są najzdrowszą żywność. Są małokaloryczne, a dostarczają bardzo dużo składników odżywczych. Większość węglowodanów zawartych w chia pochodzi z błonnika. Błonnik nie jest trawiony, ale ma bardzo duży wpływ na układ trawienny. Spożywanie zalecanej dawki ok. 30 g błonnika dziennie pozwala m.in. na rozwój korzystnych bakterii jelitowych oraz pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, a także zmniejsza uczucie głodu.

Zaleca się spożywanie nie więcej niż łyżkę (ok. 14 g) nasion dziennie. Taka porcja dostarcza ok. 68 kcal, 5 g błonnika, 2 g białka i 2,5 g kwasów tłuszczowych omega-3. Do tego aż 88 mg wapnia (9% zalecanego dziennego spożycia – ZDS), 132 mg fosforu (13% ZDS), 0,5 g cynku (3% ZDS) oraz 22 mg potasu i 2 mg sodu. W porcji nasion znajdują się także kwasy tłuszczowe Omega-3 (2,5 g) i Omega-6 (0,4 g).
Nasiona chia zawierają także dużo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i wpływają na poprawę odporności.

Nasiona chia mają ciekawe zastosowanie w kuchni. Ziarna można dodawać np. do sałatek. Można też zrobić z nich deser wykorzystując ich właściwość pęcznienia. Po zalaniu wodą (lub inną cieczą: mlekiem, sokiem) ziarna zwiększają swoją objętość dwukrotnie. Podobnie do ziaren lnu robią się śluzowate. Dodając łyżkę ziaren na ok. 170 ml mleka możemy wykonać pudding, a jeśli zalejemy je sokiem, otrzymamy kisiel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Desery, Na słodko, O jedzeniu, Porady żywieniowe, Przekąski, Przepisy, W szklance, Wegetariańskie
chia

Post navigation

NEXT
Kisiel. Prawdziwa słodka chwila z prawdziwym owocowym kubkiem.
PREVIOUS
Kipi kasza, kipi groch, czyli pomysł na obiad w jednym garnku

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.