
Czary-mary-chia
Chia. Szałwia hiszpańska. Superfood. Nasiona tej rośliny uważane są najzdrowszą żywność. Są małokaloryczne, a dostarczają bardzo dużo składników odżywczych. Większość węglowodanów zawartych w chia pochodzi z błonnika. Błonnik nie jest trawiony, ale ma bardzo duży wpływ na układ trawienny. Spożywanie zalecanej dawki ok. 30 g błonnika dziennie pozwala m.in. na rozwój korzystnych bakterii jelitowych oraz pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, a także zmniejsza uczucie głodu.
Zaleca się spożywanie nie więcej niż łyżkę (ok. 14 g) nasion dziennie. Taka porcja dostarcza ok. 68 kcal, 5 g błonnika, 2 g białka i 2,5 g kwasów tłuszczowych omega-3. Do tego aż 88 mg wapnia (9% zalecanego dziennego spożycia – ZDS), 132 mg fosforu (13% ZDS), 0,5 g cynku (3% ZDS) oraz 22 mg potasu i 2 mg sodu. W porcji nasion znajdują się także kwasy tłuszczowe Omega-3 (2,5 g) i Omega-6 (0,4 g).
Nasiona chia zawierają także dużo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i wpływają na poprawę odporności.
Nasiona chia mają ciekawe zastosowanie w kuchni. Ziarna można dodawać np. do sałatek. Można też zrobić z nich deser wykorzystując ich właściwość pęcznienia. Po zalaniu wodą (lub inną cieczą: mlekiem, sokiem) ziarna zwiększają swoją objętość dwukrotnie. Podobnie do ziaren lnu robią się śluzowate. Dodając łyżkę ziaren na ok. 170 ml mleka możemy wykonać pudding, a jeśli zalejemy je sokiem, otrzymamy kisiel.