Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Czekolada dla zdrowia

Czekolada dla zdrowia

9 lipca, 2018

Czekolada pochodzi z drzewa kakaowca. Drzewo jest rośliną, a więc czekolada jest sałatką.

Przecież nic złego w sałatkach nie ma. Chyba, że jest majonez ;) Dobrze, koniec żartów. Wróćmy do tematu.

Mówiąc o czekoladzie, mam na myśli czekoladę zawierającą minimum 70% miazgi kakaowej, tłuszcz kakaowy i substancje słodzące. Oczywiście można mówić o czekoladzie mlecznej, jednak zawartość kakao na poziomie ok. 35%  nie czyni tego produktu wartościowym z punktu żywienia człowieka. Przyjmuję zatem, że jeśli czekolada, to tylko gorzka.

Czekolada zawiera flawonoidy, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą poziom cholesterolu HDL, zmniejszają insulinooporność i modulują mikrobiotę jelitową. Czekolada o zawartości 70-85% kakao zawiera w 1 g nawet 13 mikrogramów tryptofanu, hormonu szczęścia. Czekolada o zawartości powyżej 85% kakao zawiera ok. 3 mikrogramy trytofanu. Ten hormon reguluje ośrodek głodu i sytości, poprawia nastrój, sen oraz pamięć. Ciekawym składnikiem czekolady są także pentameryczne procyjanidyny, które działają antynowotworowo.

Czekolada dla lepszej wytrzymałości? Tak. Zawarte w czekoladzie flawonoidy pomagają zwiększyć produkcję tlenku azotu, a epikatechiny – rozszerzać naczynia krwionośne. Jedzona z umiarem może zwiększyć VO2max. Wypływa także pozytywnie na uzupełnianie glikogenu mięśniowego po wysiłku.

Czekolada to także źródło teobrominy (700 mg w 100 g). Ma ona działanie podobne do kofeiny (która też jest obecna w czekoladzie – 63 g w 100 g) – działa pobudzająco, ale dłużej. Ponadto obniża ciśnienie i działa przeciwzapalnie. Rozszerza także oskrzela, co jest istotne dla astmatyków.

Odchudzająca czekolada? Czekolada (gorzka!) ma niski indeks glikemiczny (IG=22) i poprawia metabolizm węglowodanów. Wysoka zawartość kakao powoduje zmniejszenie apetytu.

Choć niewątpliwe czekolada ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie (a także wygląd, bo na jakość skóry również pozytywnie wpływa). Jedzona z umiarem pozwala zachować dobre samopoczucie i poprawić parametry zdrowotne. Jest wysokokaloryczna, stąd nacisk na umiar. 100 g czekolady to ok. 600 kcal, głównie z tłuszczu. Wybieraj czekoladę z najmniejszą ilością dodatków. Z tłuszczem kakaowym, zamiast palmowym. Słodzoną cukrem lub naturalnymi słodzikami (dostępna jest np. słodzona innuliną, stewią, ksylitolem). Wybieraj mądrze i jedz z umiarem. Na zdrowie!

Czy wiesz, że pierwszymi producentami czekolady byli aptekarze?

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez kategorii
czekolada, dieta

Post navigation

NEXT
Chłodnik z melona
PREVIOUS
Babeczki z czereśniami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.