Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Czekolada dla zdrowia

Czekolada dla zdrowia

9 lipca, 2018

Czekolada pochodzi z drzewa kakaowca. Drzewo jest rośliną, a więc czekolada jest sałatką.

Przecież nic złego w sałatkach nie ma. Chyba, że jest majonez ;) Dobrze, koniec żartów. Wróćmy do tematu.

Mówiąc o czekoladzie, mam na myśli czekoladę zawierającą minimum 70% miazgi kakaowej, tłuszcz kakaowy i substancje słodzące. Oczywiście można mówić o czekoladzie mlecznej, jednak zawartość kakao na poziomie ok. 35%  nie czyni tego produktu wartościowym z punktu żywienia człowieka. Przyjmuję zatem, że jeśli czekolada, to tylko gorzka.

Czekolada zawiera flawonoidy, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą poziom cholesterolu HDL, zmniejszają insulinooporność i modulują mikrobiotę jelitową. Czekolada o zawartości 70-85% kakao zawiera w 1 g nawet 13 mikrogramów tryptofanu, hormonu szczęścia. Czekolada o zawartości powyżej 85% kakao zawiera ok. 3 mikrogramy trytofanu. Ten hormon reguluje ośrodek głodu i sytości, poprawia nastrój, sen oraz pamięć. Ciekawym składnikiem czekolady są także pentameryczne procyjanidyny, które działają antynowotworowo.

Czekolada dla lepszej wytrzymałości? Tak. Zawarte w czekoladzie flawonoidy pomagają zwiększyć produkcję tlenku azotu, a epikatechiny – rozszerzać naczynia krwionośne. Jedzona z umiarem może zwiększyć VO2max. Wypływa także pozytywnie na uzupełnianie glikogenu mięśniowego po wysiłku.

Czekolada to także źródło teobrominy (700 mg w 100 g). Ma ona działanie podobne do kofeiny (która też jest obecna w czekoladzie – 63 g w 100 g) – działa pobudzająco, ale dłużej. Ponadto obniża ciśnienie i działa przeciwzapalnie. Rozszerza także oskrzela, co jest istotne dla astmatyków.

Odchudzająca czekolada? Czekolada (gorzka!) ma niski indeks glikemiczny (IG=22) i poprawia metabolizm węglowodanów. Wysoka zawartość kakao powoduje zmniejszenie apetytu.

Choć niewątpliwe czekolada ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie (a także wygląd, bo na jakość skóry również pozytywnie wpływa). Jedzona z umiarem pozwala zachować dobre samopoczucie i poprawić parametry zdrowotne. Jest wysokokaloryczna, stąd nacisk na umiar. 100 g czekolady to ok. 600 kcal, głównie z tłuszczu. Wybieraj czekoladę z najmniejszą ilością dodatków. Z tłuszczem kakaowym, zamiast palmowym. Słodzoną cukrem lub naturalnymi słodzikami (dostępna jest np. słodzona innuliną, stewią, ksylitolem). Wybieraj mądrze i jedz z umiarem. Na zdrowie!

Czy wiesz, że pierwszymi producentami czekolady byli aptekarze?

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez kategorii
czekolada, dieta

Post navigation

NEXT
Chłodnik z melona
PREVIOUS
Babeczki z czereśniami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.