
Czekoladowe babeczki z pasternakiem
150 g obranego pasternaku
4 łyżki kakao
1/2 szklanki maślanki
1 szklanka mąki (ok. 140 g)
4 łyżki słodziwa
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Pasternak kroimy w równą kostkę i gotujemy do miękkości (ok. 10 minut) w małej ilości wody. Następnie odcedzamy i ugniatamy na puree – tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskając przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia.
W dwóch naczyniach mieszamy osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodajemy pasternak, mieszamy, a następnie przekładamy do suchych składników i łączymy w jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.
Z podanych składników wyszło mi 9 babeczek, każda ok. 120 kcal, B: 4 g, T: 2 g, W: 21 g.
One thought on “Czekoladowe babeczki z pasternakiem”