
Czekoladowe ciasteczka owsiane
Pyszne ciasteczka owsiane. Czy ktoś jest w stanie się im oprzeć? Kruche, kokosowe, z czekoladą, mmmm… Pyszności.
Ja do czekolady dodałam łyżkę mleka kokosowego, przez co jest bardziej miękka. Bez czekolady, smakują równie dobrze.
Jeśli nie macie mąki owsianej, możecie zmiksować płatki. Całe ciasto można wykonać w mikserze, miksując najpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie pulsacyjnym.
Smacznego!

Czekoladowe ciasteczka owsiane
Ingredients
Ciasteczka
- 160 g mąka owsiana
- 90 g wiórki kokosowe
- 30 g olej kokosowy
- 40 g miód lub syrop klonowy lub melasa
- 1-2 łyżeczka kakao opcjonalnie
Polewa
- 100 g czekolada 70% kakao
- 1 garść płatki kokosowe mogą być wiórki
Instructions
- Wszystkie składniki na ciasteczka ugnieść w zwarte ciasto. Wyłożyć na papierze do pieczenia, spłaszczyć dłonią, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na ok. pól centymetra. Wyciąć kółka, pozostałą część zagnieść i znowu rozwałkować. Powtarzać do czasu, aż wykonamy ciasteczka z całego ciasta. Piec ok. 15 minut w 180 st. C.
- Płatki kokosowe lub wiórki wysypać na papierze do pieczenia i podpiec w piekarniku ok. 2 minuty, aż sie zrumienią.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować wierzch upieczonych ciastek. Posypać kokosem.