
Czekoladowe ciasto z fasoli
Po cieście zostało wspomnienie. I przepis
Ciasto z fasoli, absolutnie nie brownie! Ale czekoladowe, aż do czekoladowego nieba
1,5 szklanki ugotowanej fasoli (ostatecznie konserwowa też może być)
1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe)
10 daktyli wcześniej namoczonych (zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut, odcedzić)
2 płaskie łyżki mąki lnianej
1 porcja odżywki białkowej (lub 2 płaskie łyżki mąki)
3-4 łyżki kakao
Fasolę zmiksować na gładko z mlekiem i daktylami. Do masy dodać mąkę, kakao i odżywkę. Jeśli masa będzie byt gęsta (powinna mieć konsystencję bitej śmietany) dodajcie trochę mleka. Jeśli nie używacie odżywki białkowej, spróbujcie masę, czy jest wystarczająco słodka.
Masę przekładamy do małej keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
Na wierzch wyłożyłam powidła śliwkowe bez cukru. Wy podajcie, jak Wam smacznie :)