
Czekoladowe wafelki
Dla niektórych smak dzieciństwa. Dla mnie chyba też, choć masa była maślana, a zamiast czekolady, wyrób czekoladopodobny. Takie czasy…
12 sztuk kwadratowych wafli
150 g czekolady gorzkiej
200 g naturalnego jogurtu skyr lub greckiego
Masło orzechowe w ilości dowolnej
Ksylitol lub inne słodziwo
Połowę wafli smarujemy masłem orzechowym w ilości dowolnej.
Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy na warstwie orzechowej.
Wafle składamy z pozostałymi waflami. Drugą część czekolady również rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy ksylitol lub inne słodziwo. Gdy lekko ostygnie dodajemy po łyżce jogurtu i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na połowę wafli, składamy z drugą połową.
Gdy masa będzie zimna, dociskamy wafle, np. deską do krojenia, zostawiamy na 2 h w lodówce. Gdy masa dobrze stężeje, wafle można kroić.