
Czekoladowy sernik
Z okazji dnia czekolady i kakao przedstawiam Wam sernik mocno czekoladowy.
Spód:
200 g dowolnej mąki, może być bezglutenowa
150 g masła
2 łyżki kakao
Wypełnienie:
1 kg twarogu na sernik
150 g słodziwa
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
4-5 śliwek
Składniki na spód zagniatamy na ciasto. Wykładamy nim spód i ewentualnie boki tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
Śliwki drylujemy, kroimy na ósemki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ser ucieramy ze słodziwem. Do sera dodajemy po jednym jajku, stale ucierając. Dodajemy esencję waniliową oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Nie miksujemy masy zbyt energicznie, ani dłużej, niż potrzeba do wmieszania czekolady. Masę wylewamy do przygotowanej formy, wykładamy na wierzch śliwki i delikatnie wciskamy w masę.
Ciasto pieczemy ok. godziny w 160 st. C.
Licząc 24 porcji, każda ma ok. 220 kcal, B: 8 g, T: 14 g, W: 16 g.
Ponieważ moja foremka była troszkę mniejsza, pozostałą część ciasta zapiekłam w kokilkach.
One thought on “Czekoladowy sernik”