
Czosnkowe ślimaczki
Ślimaczki z ciasta drożdżowego pełne aromatycznego czosnku i pietruszki sprawdzą się w roli bułki śniadaniowej lub na kolację. Samodzielnie lub z dodatkami. Są miękkie, chrupiące i smakują wyśmienicie.

Czosnkowe ślimaczki
Ingredients
CIasto
- 480 g mąka orkiszowa
- 200 ml mleko
- 80 g masło
- 2 szt jajko
- 1 łyżeczka sól
- 7 g drożdże instant
Nadzienie
- 100 g ser feta
- 3 ząbek czosnek
- 1/2 pęczek natka pietruszki
- 1 łyżka oliwa z oliwek
Instructions
- Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Składniki nadzienia dokładnie miksujemy na dość gładką masę.
- Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 25x35 cm. Smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości ok. 3 cm.
- Ułożone na blasze ślimaczki pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut.
4 thoughts on “Czosnkowe ślimaczki”
Ale wstretne! Prawdziwe ohydztwo! Stracilam czas i pieniadze! Czy autorka nie ma smaku? Ohydaaaaa!
Nie bardzo rozumiem zarzut. Zwykła bułka czosnkowa, jeśli ktoś nie gustuje w takich smakach, to trudno. Mi, tak samo jak mojej rodzinie i znajomym smakowały.
Nie rozumie Pani zarzutu? Opublikowala Pani przepis po wykonaniu ktorego wyszlo cos niejadlanego! Wlasnie dlatego ze uwielbiamy bulki czosnkowe, zdecydowalam sie je zrobic. Orkisz w powiazaniu z feta okazal sie obrzydlistwem. U nas wszyscy jednoglosnie uchwalili ze nadaja sie tylko do smietnika. Nie wiem jak mozna wydac pozytywna opinie o takim wytworze. Trzeba byc albo pozbawionym smaku albo strzelac pochwalami na prawo i lewo, bez wzgledu na to co sie spozywa. Przeciez te buleczki naprawde nadaja sie tylko do smietnika! Tam zreszta wyladowaly. Trudno. Najwiecej szkoda mi jest straconego czasu na wytworzenie tego ohydztwa. Prosze poszperac w internecie, nieraz mozna trafic na prawdziwa smakowita perelke kulinarna…. moze to byc zwykla bula. Wazne aby byla zdrowa i pyszna…. Zycze owocnych nauk :)
Umieszczam tylko sprawdzone przepisy. Przykro mi, że Pani ślimaki wyszły inne, niestety nie umiem tak łatwo oceniać ludzi, by stwierdzić, czy problem leży po stronie mojego przepisu, czy Pani wykonania. Mam nadzieję, że inne przepisy z mojej strony przypadną Pani do gustu. Pozdrawiam serdecznie.