
Delicje
Choć się nie wydaje, to jest to łatwa w wykonaniu przekąska. Czas przygotowania też wcale nie jest taki długi, jak się wydawać może. Jedyne, co się dobrze wydaje, to to, że smakują obłędnie.
Biszkopty:
100 g mąki orkiszowej jasnej
5 jajek
3 łyżki słodziwa wedle uznania
opcjonalnie pół łyżeczki ekstraktu wanilii
Polewa:
50 g masła kakaowego lub oleju kokosowego, ostatecznie klarowanego masła
5 łyżek kakao
3-4 łyżki słodziwa
ok. 100 ml mleka
Można też użyć gotowej czekolady.
Nadzienie:
200 g dżemu 100% owoców lub galaretki owocowej przygotowanej w szklance wody
Biszkopty:
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy ze słodziwem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy z żółtek i mieszamy delikatnie. Stale mieszając dodajemy partiami mąkę, najlepiej przesianą przez sitko.
Gotową masę wykładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku dobrze nagrzanym do 180 st. C.
Polewa:
Masło rozpuszczamy w rondelku, zmniejszamy temperaturę. Dodajemy słodziwo i kakao, mieszamy dokładnie, dolewając mleka, gdy masa zbyt zgęstnieje. Gdy będzie błyszcząca, zdejmujemy rondelek z kuchenki.
Jeśli używasz czekolady, rozpuść ją w kąpieli wodnej, dolej mleko i wymieszaj.
Na biszkopty wykładamy przygotowane nadzienie. Następnie wylewamy polewę i zostawiamy do ostudzenia.
Jeśli przygotowujesz galaretkę, rozpuść ją w szklance wody i poczekaj, aż lekko ostygnie. Wyłóż ją na ciastka i poczekaj, aż stężeje. Dopiero potem oblej polewą.
Z podanych składników wychodzi ok. 20-25 ciasteczek.
Jedno ciasteczko ma ok. 70 kcal, 3 g białka, 4 g tłuszczu, 8 g węglowodanów i tylko 3 g cukru.