Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Delicje

Delicje

18 września, 2018

Choć się nie wydaje, to jest to łatwa w wykonaniu przekąska. Czas przygotowania też wcale nie jest taki długi, jak się wydawać może. Jedyne, co się dobrze wydaje, to to, że smakują obłędnie.

Biszkopty:

100 g mąki orkiszowej jasnej
5 jajek
3 łyżki słodziwa wedle uznania
opcjonalnie pół łyżeczki ekstraktu wanilii

Polewa:
50 g masła kakaowego lub oleju kokosowego, ostatecznie klarowanego masła
5 łyżek kakao
3-4 łyżki słodziwa
ok. 100 ml mleka

Można też użyć gotowej czekolady.

Nadzienie:
200 g dżemu 100% owoców lub galaretki owocowej przygotowanej w szklance wody

Biszkopty:
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy ze słodziwem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy z żółtek i mieszamy delikatnie. Stale mieszając dodajemy partiami mąkę, najlepiej przesianą przez sitko.
Gotową masę wykładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku dobrze nagrzanym do 180 st. C.

Polewa:
Masło rozpuszczamy w rondelku, zmniejszamy temperaturę. Dodajemy słodziwo i kakao, mieszamy dokładnie, dolewając mleka, gdy masa zbyt zgęstnieje. Gdy będzie błyszcząca, zdejmujemy rondelek z kuchenki.
Jeśli używasz czekolady, rozpuść ją w kąpieli wodnej, dolej mleko i wymieszaj.

Na biszkopty wykładamy przygotowane nadzienie. Następnie wylewamy polewę i zostawiamy do ostudzenia.
Jeśli przygotowujesz galaretkę, rozpuść ją w szklance wody i poczekaj, aż lekko ostygnie. Wyłóż ją na ciastka i poczekaj, aż stężeje. Dopiero potem oblej polewą.

Z podanych składników wychodzi ok. 20-25 ciasteczek.
Jedno ciasteczko ma ok. 70 kcal, 3 g białka, 4 g tłuszczu, 8 g węglowodanów i tylko 3 g cukru.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciastka, Na słodko, Przepisy, Słodkie przekąski
ciastka, delicje, pieczone

Post navigation

NEXT
Biodostępność składników odżywczych
PREVIOUS
Placek z waniliową kruszonką i jabłkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.