
Deser karmelowo-truskawkowy
Deser na śniadanie lub kolację? Ależ bardzo proszę!
4 porcje:
150 g jogurtu skyr
150 g masy kajmakowej
200 g twarożku grani
ok. 200-250 g truskawek
2 łodygi rabarbaru
ok. 250 ml mleka kokosowego (stała część i woda)
1-2 łyżki ksylitolu
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
łyżeczka agaru lub żelatyny
Jogurt mieszamy z masłem orzechowym i ok. 100 g masy kajmakowej, dodajemy szczyptę soli.
Truskawki miksujemy. Twarożek mieszamy z pozostałą częścią masy kajmakowej oraz truskawkami.
Rabarbar myjemy, nie obieramy, kroimy w kostkę. W rondelku gotujemy rabarbar z ksylitolem. Gdy rabarbar zmięknie dodajemy agar i gotujemy ok. 2 minuty.
Do szklanek wykładamy masę jogurtową, na nią z twarożku, a na koniec wylewamy kokosową galaretkę. Odstawiamy do lodówki.
Ja zrobiłam 4 porcje, które stanowiły posiłek. Wykonując mniejsze, dzieląc np. na 8 porcji, otrzymacie porcję w sam raz na deser.
Porcja ma ok. 380 kcal,
B – 16 g, T – 21 g, W – 35 g
WW – 3,3
WBT – 2,5
IG – 49
ŁG – 16
One thought on “Deser karmelowo-truskawkowy”