
Deser kokosowo-śliwkowy
Pyszny deser śliwkowy, który najlepiej smakuje na ciepło z domowymi lodami bananowymi.
W zamrażarce zawsze trzymam woreczek z pokrojonymi w talarki bananami. W razie potrzeby miksuję je z innymi owocami i/lub jogurtem. W ten szybko sposób powstają smaczne lody. Zamiast mrożonego banana mogą być inne mrożone owoce.
Jeśli zamiast mąki kokosowej użyjecie innej, np. orkiszowej, masa będzie miała rzadszą konsystencję, a po upieczeniu będzie bardziej zwarta.

Deser kokosowo-śliwkowy
Ingredients
- 500 g śliwki
- 75 g mąka kokosowa
- 1 szklanka mleko
- 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo
- 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 białko jaja
- 1 łyżeczka esencja wanilii
Instructions
- Umyte śliwki kroimy na cząstki i wykładamy nimi formę do pieczenia.
- Pozostałe składniki mieszamy dokładnie i wykładamy na śliwki.
- Pieczemy w 180 st. C przez 30-35 minut.